home Bez kategorii Po czym poznasz dobre pizzerie?

Po czym poznasz dobre pizzerie?

Kto z nas nie lubi pizzy? Ta włoska potrawa z łatwością podbiła nasze serca i już od kilkunastu lat króluje na naszych stołach – nic nie zapowiada, by miało się to zmienić w najbliższym czasie. Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne pizzerie (Bytom każdego roku wzbogaca się o co najmniej kilka lokali serwujących pizzę), jednak jakość pizzy w wielu z nich pozostawia sporo do życzenia. Jak rozpoznać dobry lokal i zjeść dobrze?

Pierwsze wrażenie może być decydujące

Bardzo często o tym, czy w ogóle wejdziemy do lokalu, decyduje to, jak wygląda on z zewnątrz. Im mniej zachęcające obejście, tym mniejsza szansa, że będziemy mieli ochotę sprawdzić, co znajduje się za drzwiami. Równie zniechęcające – kiepski wystrój lokalu oraz brak gości. Oczywiście często bywa to złudne – w źle urządzonych lokalach zdarza się, że jest podawane rewelacyjne jedzenie, zaś pustki mogą być chwilowe i nie mieć związku z jakością kuchni. Niemniej jednak trzeba przyznać, że przez takie rzeczy łatwo możemy się zniechęcić. Warto jednak dać lokalowi szansę i zerknąć do menu. Ono również może nam wiele powiedzieć na temat pizzerii, w której się znaleźliśmy.

Tajemnice menu

Co powinno zwrócić naszą uwagę w menu? Z pewnością propozycje zawierające warzywa sezonowe, niewłaściwe dla danej pory roku. Ponieważ pizzerie w Bytomiu i nie tylko rzadko poświęcają w menu miejsce na opis używanych składników, warto dopytać o nie kelnera. Bardzo często przy takim „wywiadzie” wychodzi na jaw, że jakość niektórych składników pozostawia wiele do życzenia. To zresztą najczęstszy grzech popełniany w wielu pizzeriach – zaniedbywanie kwestii jakości składników i stawianie na rozwiązania najtańsze, czyli zwykle kiepskie. Zerknięcie w menu oraz rozmowa z kelnerem bardzo często może powiedzieć nam, czy pizzeria jest dobra. Warto o tym pamiętać.

Zaryzykuj!

Jeśli jednak nic nie sprawiło byś był całkowicie zniechęcony do pizzerii, w której się znalazłeś, zaryzykuj i zamów coś. Ostatecznie podstawą oceny jakiejkolwiek restauracji są serwowane w niej potrawy, a te trudno oceniać bez ich skosztowania. Zamów zatem swoją ulubioną pizzę lub tę szczególnie polecaną przez kelnera i sprawdź sam, do jakiego miejsca trafiłeś. Czasem w niepozornych i niekoniecznie zachęcających miejscach kryją się prawdziwie utalentowani kucharze. Tak też właśnie mają niektóre pizzerie – Bytom jest miejscem, które wciąż może zaskoczyć. Dlatego warto próbować jeść w nowych miejscach – np. w SuperFranco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *