Coraz większa popularnością wśród prywatnych zastosowań cieszą się sprzęty kuchenne AGD do zabudowy. Dzieje się tak dlatego, że ich wykorzystanie wiąże się z pewnymi zaletami, których nie otrzymamy stawiając na rozwiązania tradycyjne. Przyjrzyjmy się zatem przykładom i porównajmy AGD w zabudowie do tradycyjnych, wolnostojących sprzętów.
Mikrofalówka do zabudowy – zyskaj dodatkową przestrzeń
Kuchenka mikrofalowa w domu to urządzenie może nie konieczne, ale bardzo usprawniające podgrzewanie posiłków. Do pewnego czasu producenci oferowały wyłącznie sprzęty wolnostojące, jednak już o d pewnego czasu możemy wybierać spośród kuchenek przeznaczonych do zabudowania.Zaletami wyboru takiej mikrofalówki jest przede wszystkim zyskanie miejsca na blacie, gdzie zazwyczaj znajduje się odpowiednik wolnostojący. Dzięki temu można postawić w nim coś innego lub postawić puste aby służyło do pracy nad przygotowaniem potraw.
Kuchnia do zabudowy – wygoda
Kuchnia do zabudowy posiada znacznie więcej rozwiązań funkcjonalnych aniżeli wolnostojąca. Ta posiada zintegrowaną płytę grzewczą i jedyne o czym można zadecydować to o umiejscowieniu. natomiast kuchnia do zabudowy może znaleźć się w dowolnym miejscu zabudowy kuchennej i na dowolnej wysokości. Dzięki temu unikniemy uciążliwego schylania się aby włożyć lub wyjąć wypieki. Zdecydowanie poprawia to komfort korzystania z niej i usprawnia pracę.
Płyta grzewcza – estetyka i komfort pracy
Płyty grzewcze można przymocować do dowolnego miejsca w blacie kuchennym. Daje to możliwość uzyskania odrobiny dodatkowego miejsca, ponieważ wpuszczenie płyty w blat zajmuje mniej miejsca niż postawienie kuchni wolnostojącej obok szafki kuchennej. Oprócz tego wygląda bardziej estetycznie i poprawia funkcjonalność kuchni i wygodę pracy.