Na półkach ze sprzętem gospodarstwa domowego pojawił się niedawno nowy typ urządzenia. Są to wyciskarki do soków. Główna idea, która przyświecała twórcom tego wspaniałego urządzenia polegała na maksymalnym wykorzystaniu owoców i warzyw przy pozyskiwaniu soków. I tak też efektem końcowym pracy tego urządzenia jest nieporównywalnie większa ilość otrzymanych soków i witamin, również witaminy C w porównaniu do takiej samej ilości owoców i warzyw poddanej działaniu tradycyjnej sokowirówki.
Wyciskarka do soków – charakterystyka.
Wyciskarki są to urządzenia niezwykle wydajne. Wyposażone w silniki o typie pracy wolnoobrotowym, niezwykle dobrze radzą sobie z ekstrakcją soków, a tym samym ilość otrzymanej witaminy C znacznie przewyższa możliwości typowych sokowirówek. Wyciskarki do soków są to urządzenia ergonomiczne i łatwe w użyciu. Producent zaleca aby po każdym użyciu, za pomocą wody, usunąć z urządzenia resztki miąższu owoców i warzyw. Wyciskarki do soków to urządzenia zaawansowane technologicznie, ciche w użytkowaniu, wyposażone w mechanizmy uniemożliwiające zablokowanie silnika w trakcie pracy resztkami warzyw i owoców.
Dlaczego sok z wyciskarki jest lepszy niż ten z sokowirówki?
Sok otrzymany z wyciskarki jest bogaty w miąższ, a tym samym w błonnik pochodzenia naturalnego, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego człowieka oraz co dla niektórych konsumentów może być istotne, wspomaga proces odchudzania. Polifenole zawarte w świeżo wyciśniętym soku wpływają natomiast na prace układu krwionośnego człowieka, poprawiając ukrwienie ciała oraz zwiększając ilość i jakość elementów morfotycznych krwi. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który ma niebagatelny wpływ na zdrowie człowieka, gdyż oprócz tego, że doskonale sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami jest również niezastąpiona w leczeniu przeziębień i podnoszeniu odporności organizmu człowieka.
Zakończenie.
Największą jednak zaletą soku z wyciskarek jest fakt, że świeżo przygotowany i od razu spożyty jest źródłem cennych składników pokarmowych, które nie zdążyły się jeszcze utlenić, stąd też ich właściwości prozdrowotne są niezwykle intensywne.