Każdy wyposażenie kuchenne dobiera wedle swoich potrzeb. Przykładowo zwolennicy pieczenia ciast i przeróżnych innych wypieków, będą posiadali szeroki asortyment form, blach i naczyń do pieczenia. Koneserzy win na pewno wyposażą szafki kuchenne w zestawy kieliszków do rożnych rodzajów win, a także akcesoria jak zatyczki do butelek, otwieracze itp. Dzisiaj odpowiemy na pytanie, dlaczego w każdej kuchni warto mieć termosy obiadowe.
Czym jest termos obiadowy?
Termos obiadowy jest niczym innym jak zwykłym termosem, który posiada jednak nieco inne kształty od znanych i popularnych termosów do napojów. Termosy obiadowe mogą przyjmować kształt butelki czy kubka termicznego, jednak z powodów związanych z komfortem jedzenia ich kształt przybiera formę przypominającą miseczkę czy duży, szeroki kubek. Termos obiadowy służy do przechowywania produktów spożywczych, zarówno zup, jak i każdego innego dania utrzymując ich temperaturę. W zależności od konkretnego modelu termosu obiadowego czas utrzymania temperatury będzie różny i może wynosić od 4 do nawet 10 godzin, czyli spokojnie wystarcza na cały dzień przetrzymywania swojego obiadu poza domem, bez konieczności ponownego podgrzewania.
Po co mi taki termos w kuchni?
Sprawa jest dość prosta. Gotując obiad zazwyczaj robi się lekką nadwyżkę, aby część zostawić sobie na wieczór, lub zamrozić i zjeść kiedy przyjdzie ochota lub kiedy nie będzie się chciało gotować czegoś nowego. A dlaczego nie wykorzystać resztki obiadu i zapakować go do termosu? Ciepły posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny, dlatego dobrze jest mieć w szkole czy w pracy kubeczek utrzymujący temperaturę podgrzanego obiadu. Podgrzanie obiadu chociażby w kuchence mikrofalowej z rana i przełożenie go do termosu zajmie tylko chwilę, a w pracy w dowolniej porze będziemy mogli cieszyć się zdrowym posiłkiem, pełnowartościowym obiadem, który pomoże nam przetrwać każdy dzień poza domem. Najlepsze jest to, że posiłek będzie za darmo, będzie taki jaki lubimy, a nie taki jaki podają akurat na stołówce czy w barze.
Jak dobrać odpowiedni termos obiadowy?
W celu doboru termosu wystarczy zastanowić się co jemy najczęściej i w jakiej ilości. Następnie należy dobrać takiej pojemności termos obiadowy, który pomieści zupę czy podgrzane drugie danie. Drugą sprawą będzie także dostosowanie termosu do rodzaju pożywienia. Jeśli chcemy zabierać ze sobą zupę, to niezbędne będzie upewnienie się czy produkt jest szczelny i nie będzie wyciekał. ostatecznie warto zapoznać się ze specyfikacją produktu i sprawdzić jak długo trzyma temperaturę i dobrać odpowiedni model odpowiadający potrzebom. Nie każdy będzie potrzebował termosu, który utrzymuje ciepło jedzenia przez 7 czy 8 godzin. Niektórym mogą odpowiadać termosy o skuteczności 4 godzin, bo wiedzą, że nie będą jeść później niż w południe. Na samym końcu wybieramy dopiero kształty, kolory i dodatki jak uchwyty do przenoszenia czy akcesoria jak torby do przenoszenia termosu, składane łyżki itp. Zachęcamy do pooglądania produktów na maleomi.pl gdzie znajduje się szeroki wybór termosów takich firm jak np. EMSA czy Odelo Prestige, słynące z bardzo dobrej jakości.